Kostkarka do sera

Zastosowanie: Krajalnica służy do krojenia bloków sera o wymiarach maksymalnych: szerokość- 400 mm, wysokość-300 mm, oraz serów w kształcie walca o średnicy maksymalnej ø100 mm, na kostki o wymiarach 5x5x5 cm. Umożliwia, w dalszej kolejności, innym urządzeniom rozdrabnianie do postaci wiórków. Urządzenie wykorzystywane m.in. przy produkcji pizzy, bagietek, bloków sera.

Budowa i zasada działania: Konstrukcja urządzenia wykonana jest ze stali kwasoodpornej.

Urządzenie składa się z dwóch zespołów:

  • Zespół taśmociągu podającego;
  • Zespół noża poziomego– zespół noży poprzecznych napędzanych siłownikiem hydraulicznym;
  • Zespół noża pionowego– gilotyna napędzana siłownikiem hydraulicznym;
  • Agregatu hydraulicznego;
  • Sterowania elektrycznego;

Urządzenie działa automatycznie. Cykl działania:

  1. Taśmociąg przesuwa bloki sera o zaprogramowaną odległość (od 10 do 200 mm)
  2. Sekcja tnąca pionowa odcina z bloków plaster o wcześniej zaprogramowanej grubości
  3. Sekcja pozioma tnie poprzecznie odcięty plaster na kostki 50x50x(10-200) mm
  4. Ser pocięty w kostki spada na rynnę zrzutu surowca.
  5. Powrót do działania 1.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Linie produkcyjne i inne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.